Schadeclaim in zakelijke mediation?
13 juni 2019

Het Duitse chemieconcern Bayer is in zwaar weer verzeild geraakt. Sinds de overname van het Amerikaanse Monsanto kijkt ze aan tegen ruim 13.000 schadeclaims. Het biotechbedrijf Monsanto is producent van de onkruidverdelger Roundup. Een middel dat kankerverwekkende stoffen zou bevatten en mensen ziek heeft gemaakt. In één procedure heeft de rechter onlangs bepaald dat Bayer en een groep aanklagers moeten proberen om via zakelijke mediation tot een oplossing te komen. Heeft dit kans van slagen?
Procederen tot je erbij neervalt
Deze zaak doet me denken aan een zakelijke mediation die ik zelf heb gedaan. Het ging om twee partijen die al meer dat tien jaar waren verwikkeld in allerlei juridische procedures over een schadeclaim. De Hoge Raad bepaalde uiteindelijk dat een van beide partijen aansprakelijk was voor de schade van de ander. Maar toen waren ze er nog niet. De hoogte van de schadevergoeding was het volgende struikelblok. De partijen kwamen er samen niet uit en besloten de vraag weer voor te leggen aan de rechter. Die stelde zakelijke mediation voor en dat bleek een gouden zet.
Oplossing snel binnen handbereik
Binnen één middag bereikten partijen in zakelijke mediation overeenstemming over de hoogte van de schadevergoeding en over de voorwaarden waaronder die gecommuniceerd zou worden. Waarom lukte het nu wel om eruit te komen? Heel simpel! Beide partijen gaven achteraf aan dat ze het belangrijk vonden om elkaar persoonlijk te kunnen spreken en in de ogen te kijken. Ze hadden daardoor meer inzicht en begrip gekregen voor elkaars drijfveren, achtergronden en standpunten. Iets wat in alle voorgaande procedures niet was gelukt.
De kracht van zakelijke mediation
Zo werkt zakelijke mediation! Door begrip te creëren voor elkaars standpunten en boven tafel te krijgen wat er achter schuil gaat, ontstaat er ruimte om te gaan onderhandelen. Vaak blijkt dan dat de verschillende partijen er samen alsnog uit komen. De vraag is of dat ook gaat gebeuren in de zaak van chemieconcern Bayer. Ik blijf de zaak met aandacht volgen.