Schommel jij nog wel eens?

10 september 2023

Wiebelend op een houten plankje, je handen stevig om twee touwen heen geslagen en je tenen net op de grond. En dan afzetten. Mediation is als schommelen. Soms heb je even een zetje nodig om te kunnen zweven.

Schommel jij nog wel eens?

Het kost wat kracht en inspanning maar als je eenmaal zweeft heb je dat heerlijke gevoel van vrijheid. Met gemak ga je steeds hoger. Je hebt alles onder controle en het voelt fantastisch. Maar soms heb je een duwtje nodig om de eerste paar keren de lucht in te kunnen of om lekker relaxt door te kunnen schommelen zonder al te veel inspanning. Dan is het fijn dat je wordt opgevangen en even weer een zetje krijgt. Zo is het ook met mediation, soms het heb je net even dat duwtje in de goede richting nodig om weer te kunnen zweven.

Schommelen

Dezer dagen ben ik veel op het strand in Zeeland te vinden, mijn tweede thuis. Heerlijk wandelen, zwemmen en stilstaan bij het geruis van de zee. Iedere dag en ieder tijdstip zijn anders. De natuur laat zich niet leiden, het lijkt van zelf te gaan. Het past zich continue aan. Bij de strandopgang staat een schommel. Ik ga daar graag op zitten. Mijmerend en zachtjes schommelend kijk ik naar wat er allemaal om me heen gebeurt. Als klein meisje vond ik schommelen ook heerlijk, zo hoog mogelijk de lucht in. Hoe hoger, hoe mooier.

Al mijmerend komt bij mij het idee op dat mediation ook een beetje als schommelen is. Dat ik degene ben die de mensen aan tafel een duwtje in de rug geeft. Zodat ze weer zelf kunnen afzetten en hoog de lucht in kunnen, zwevend de vrijheid tegemoet.

Vrijheid

Hoezo vrijheid? Vaak zitten partijen verstrikt in een conflict en houden elkaar bewust of onbewust in de greep. Ze komen er samen niet uit. Dat kan te maken hebben met de manier waarop ze met elkaar communiceren, door vooroordelen of ervaringen met elkaar. In mediation kan ik met ze analyseren wat er speelt, zo nodig een spiegel voorhouden en kijken waar behoefte aan is om op te lossen. De eerste behoefte is vaak dat de kwestie wordt opgelost, de wereld uitgaat en iemand weer vooruit kan. Kortom de vrijheid voelt en verlost is van balast. De begeleiding die ik geef is een duw in de goede richting. Je moet jezelf wel inspannen om weer lekker te kunnen schommelen, maar dat extra zetje kan net helpen.

Meer weten over mediation met Aletta Renken?

Neem contact op

Home Blogs Schommel jij nog wel eens?