Waarom belangen centraal staan in zakelijke mediation

23 mei 2019

Als je met iemand in een zakelijk conflict komt, dan vind je daar wat van. Je bent overtuigd van je gelijk en vindt dat de ander problemen veroorzaakt. Misschien vond je hem altijd al onbetrouwbaar of zit het je dwars dat zij steeds aan het langste eind trekt. Dit is je moment om de zaken recht te trekken.

Natuurlijk staat het je vrij om naar de rechter stappen om je gelijk te halen. Als je je mening kunt onderbouwen met goede juridische argumenten, kun je een heel eind komen. Het is echter maar de vraag of daarmee ook de kou uit de lucht is.

Zoveel partijen, zoveel belangen                                

Zakelijke mediation is een alternatieve vorm van conflictoplossing. Je probeert dan samen met de ander uit te vinden wat er precies aan de hand is. Hoe komt het dat je de ander wantrouwt? Misschien heb je het gevoel dat je niet genoeg op waarde wordt geschat. Een beetje meer respect voor je mening en prestaties zou wel op zijn plaats zijn!

Als je met elkaar in gesprek gaat, blijkt vaak dat de ander ook met de kwestie in zijn maag zit. Misschien voelt hij zich in zijn goede naam aangetast of houdt zij haar poot stijf omdat zij geen gezichtsverlies wil leiden.

De kunst van zakelijke mediation

Als zakelijk mediator ben ik altijd op zoek naar de achterliggende behoeften, wensen, zorgen en randvoorwaarden in een zakelijk conflict. Die belangen vormen de basis om te komen tot een oplossing waar alle partijen achter staan.

Belangen als sleutel tot de oplossing

Wanneer er sprake is van een gemeenschappelijk belang, dan kun je meestal relatief eenvoudig een uitweg uit het zakelijke conflict vinden. Vaak hebben beide partijen baat bij het behouden van de relatie. Als ze dat erkennen, is daarmee al een eerste stap gezet naar het vinden van een oplossing.

Er zijn ook belangen die maar aan één kant spelen. Dat kan een verzoek zijn dat door de ander relatief eenvoudig is in te willigen, zoals meer informatie geven of een welgemeend excuus. In dat geval is de kans groot dat de tegenpartij daarop ingaat. Zeker als het achter gesloten deuren gebeurt.

Zakelijke mediation als alternatief voor een rechtszaak

Zodra er tegengestelde belangen spelen, wordt het moeilijker om een goede oplossing te vinden. Neem een zakelijke conflict tussen twee partijen die allebei het intellectuele eigendom van een product claimen. Een dergelijke kwestie leent zich op het eerste gezicht niet voor zakelijke mediation. Toch schakelen steeds meer bedrijven ook bij dit soort conflicten een zakelijk mediator in. Ze hebben geen geld, tijd en zin in een langslepende juridische procedure met onzekere uitkomst. Daarom kiezen ze ervoor om samen met de tegenpartij te zoeken naar een aanvaardbare, vaak creatieve oplossing waar iedereen tevreden mee is. Dat kan in een zakelijk mediation traject.

Vragen over dit blog?

Neem contact op met Aletta Renken

Home Blogs Waarom belangen centraal staan in zakelijke mediation