Home > Zakelijke mediation > Zakelijke mediation IT, wat is een exclusieve l...

Zakelijke mediation IT, wat is een exclusieve licentie waard?

Ruzie over de licentie softwarepakket

Partij A heeft aan partij B een exclusieve licentie gegeven voor distributie van haar softwarepakket in Europa. B betaalt een vergoeding aan A die aan de omzet van de distributie is gekoppeld. B weigert op enig moment de vergoeding te betalen omdat ze vindt dat A haar tegenwerkt. A zou met een concurrerend softwarepakket de markt op zijn gegaan, waardoor de distributie van het softwarepakket door B enorm is gedaald. A dreigt de licentie van B in te trekken.

Waar zit de winst voor beiden?

In een gezamenlijke bespreking tijdens de mediation blijkt al snel dat A en B allebei een financieel belang hebben bij meer distributie van het softwarepakket waarvoor B een licentie heeft. Daar zit de winst voor beide partijen.

Belang bij een snelle oplossing

B heeft daarnaast lopende verplichtingen richting klanten zodat ze de licentie wil behouden. A daarentegen wil niet dat haar naam en reputatie te grabbel worden gegooid en heeft belang bij een snelle, vertrouwelijke oplossing. Kortom, er moet een oplossing komen die praktisch en snel uitvoerbaar is, zodat de partijen hun activiteiten kunnen voortzetten. Dat lukt, na stevige onderhandelingen onder leiding van de mediator, komen er nieuwe afspraken voor distributie, waarbij B ook een licentie krijgt om het concurrerende softwarepakket te verkopen. B betaalt een achterstallige vergoeding aan A. De mediation duurt in totaal drie weken, met drie bijeenkomsten.

Over Aletta Renken Contact opnemen

Andere zakelijke mediation voorbeelden

Ook geïnteresseerd in mediation?
Maak een afspraak
© 2022 Aletta Renken Mediation